De Twentsche Courant Tubantia - donderdag 11 september 2003

Aramese manifestatie om misverstanden te voorkomen


HENGELO - Het begint al bij de naam. Steevast worden ze suryoyes genoemd. Feitelijk fout, want dat is niet meer dan een inheemse benaming die verwijst naar Syrië en niet vertaald kan worden naar het Nederlands. ‘En als ze vragen wat je bent, zeg je toch ook Nederlander en niet rooms-katholiek?’, zegt voorzitter Aziz Aygur van het Platform Aram.

Hij wil daarom alleen van Arameeërs spreken. Of desnoods Aramese christenen. ‘Als je wilt integreren, moet je de Nederlandse benaming gebruiken.’ Bovendien, als je niet weet hoe je iemand moet aanspreken, hoeveel misverstanden zullen er dan nog wel niet meer zijn? ‘Voor de buitenstaander zijn wij een onbekende gemeenschap’, weet Aygur zeker. Om daar iets aan te doen, houdt het platform zaterdag een grote culturele manifestatie in Hengelo. Uit naam van de Samenwerkende Provinciale Aramese Organisaties en samen met Suryoye Aramese Federatie Nederland en Syriac Universal Alliance. Het evenement wordt mede-gefinancierd door de provincie Overijssel.

Van 12.00 tot 16.00 uur zijn er in het gebouw van de syrisch-orthodoxe kerk en de Hengelose vereniging Barradeüs aan de Sportlaan Driene allerlei workshops te volgen, over Aramese taal en letterkunst, edelsmederij, borduurwerk en pottenbakkerij, muziek, schilderkunst en kerkkoor. Verder kan de Mariakerk worden bekeken, is er de videopresentatie Verborgen Parel, over het rijke Aramese erfgoed en worden ter plekke hapjes bereid en aangeboden.

Tal van organisaties in bijvoorbeeld onderwijs en zorg zijn uitgenodigd. Maar iedereen die wil, kan vrij binnenlopen. Uitgenodigd of niet. In de hoop dat er links en rechts wat misverstanden kunnen worden geruimd. Maar ook omdat de Arameeërs trots zijn op hun cultuur en die graag willen delen met hun landgenoten, allochtoon en autochtoon. ‘Wij hebben meer bijgedragen aan de wereldbeschaving dan iedereen denkt. Het Aramees was lange tijd het Engels van nu’, zegt Aygur.

Die trots strekt zich ook uit over de goede en snelle integratie van de Aramese vluchtelingen, die met name beginjaren tachtig hier naartoe kwamen. ‘Onze jongeren presteren niets minder dan hun Nederlandse vrienden.’

Wat niet wegneemt dat er af en toe wat spanningen zijn, waarbij ook Aramese jongeren betrokken zijn. ‘Ze scheren allerlei groepen over een kam’, zegt Aygur ervan. ‘Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen Turk, Marokkaan of Arameeër. Op zich is dat goed, maar wij lijden daardoor ook onder de nasleep van 11 september, de aanslag in New York.’ Zo werd vorige week voor de vierde keer brand gesticht bij de Aramese kerk in Rijssen. ‘Mensen kijken te veel alleen naar de kleur van het haar. Dat is jammer.’