De Stentor - maandag 24 november 2003

Veel publiek bij opgraving paleis

Door Janny Bos

24 NOVEMBER 2003 - APELDOORN - De Apeldoornse historie leeft. In ieder geval in de harten van zo‘n 450 mensen die er een flinke wandeltocht voor over hadden om dit weekeinde een kijkje te nemen bij de archeologische opgravingen achter paleis Het Loo.


Foto Maarten Sprangh
Na het koninklijk bezoek vorige week was vrijdag en zaterdag de bevolking aan de beurt om uitleg te krijgen over de opgegraven fundamenten van een fontein en het bordes - uitzichtplateau voor de koninklijke familie - uit het einde van de achttiende eeuw. Voor het praatje van de gemeentelijk archeoloog moest er eerst gewandeld worden door het kroondomein.

Onder anderen Joris en Maria Hirs hadden dat er graag over. Joris: ‘Zo op het oog was er niet veel spannends aan. In de grond zag je wat gemetselde muurtjes en een pijpleiding. We hadden er al eens eerder langs gelopen en waren benieuwd wat het allemaal te betekenen had‘. Maria: ‘Als je het verhaal erbij hoort begint het veel meer te leven. Die archeoloog kon het heel levendig brengen. In gedachten zag je zo‘n koning op een mooie zomeravond nog even naar dat bordes wandelen. En bovenop met een glaasje wijn erbij staan genieten van de prachtige tuin en de mooie bossen.‘ ‘En kicken op zijn bezit,‘ vult haar man aan.

Zie verder elders in dit katern: Mijmeren over koning op plateau